Μέχρι τώρα έξι αλιευτικά σκάφη (δύο σε κάθε περιοχή FLAG) εισάγουν τα δεδομένα τους στο σύστημα. Ωστόσο, ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το 50% του στόλου κατά τη διάρκεια του 2023. Νέα δεδομένα, όπως ο εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης και η ημερομηνία και ώρα αλίευσης, θα εισάγονται επίσης στο σύστημα, καθώς και το ημερολόγιο αλιείας (σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009), καθώς και η ποιότητα των υδάτων σε χώρους ιχθυοκαλλιέργειας. Θα προστεθεί επίσης μια ενότητα απευθείας πώλησης, καθώς και μια ακόμα, για την προώθηση των τοπικών αλιευτικών προϊόντων (η οποία θα παρέχει διασύνδεση με χώρους αλιευτικής κληρονομιάς, τοπικά έθιμα και συνταγές, καθώς και διατροφικές αξίες).
Μεταφορά καλής πρακτικής:
Το έργο εμπνέεται από την αρχή της μεταβιβασιμότητας: ο κύριος στόχος των τριών ομάδων FLAG είναι η διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα καταγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των αλιευμάτων που προέρχονται από αλιεία μικρής κλίμακας τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη την Ιταλία και την ΕΕ. Η τεχνολογία blockchain βασίζεται στην αρχή της μη εμπλοκής τρίτων (δηλαδή, χωρίς έλεγχο από κεντρικό φορέα). Η εφαρμογή FLAGCHAIN έχε αναπτυχθεί βάσει πρωτοκόλλου blockchain ανοιχτής πηγής, το οποίο ονομάζεται Quadrans και χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος λειτουργίας και περιορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις. Η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και άλλων περιοχών FLAG και, όσο περισσότεροι αλιείς χρησιμοποιούν την εφαρμογή, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η ιχνηλασιμότητα.
Διδάγματα: Το έργο καταδεικνύει ότι η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (αλιέων μικρής κλίμακας, λιμενικών αρχών, συνεταιρισμών) ήδη από το αρχικό στάδιο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα αξίας των προϊόντων της κατηγορίας SSF. Αποδεικνύει επίσης ότι το σύστημα blockchain μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς στην κατηγορία σκαφών SSF, ακόμη και με δεδομένο το τρέχον χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο χρέωσης των αλιέων με ένα τέλος συμμετοχής στο μέλλον, οι ομάδες FLAG αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης της εφαρμογής, όπως χορηγούς, άλλους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού και οργανώσεις εργοδοτών.
Συνεισφορά στον στόχο της ΤΑΠΤOΚ: (α) ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, προσέλκυση νέων ανθρώπων και προώθηση της καινοτομίας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.