Από την εκτροφή μυδιών, ένας σημαντικός τομέας στις ακτές της Βρετάνης, προκύπτουν προϊόντα συμπαραγωγής από το πλύσιμο, τη διαλογή και την κατηγοριοποίηση οστρακοειδών, οι οποίες απορρίπτονται στη θάλασσα ή στην παραλία. Η απόρριψή τους έχει κακό αντίκτυπο στο παράκτιο περιβάλλον, μολύνει το νερό και ενοχλεί τους κατοίκους και άλλους χρήστες της παραλίας.
Η Cultimer France SAS, ένας συνεταιρισμός καλλιεργητών μυδιών και στρειδιών, μελετά τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν αυτά τα προϊόντα από το 2017. Το έργο Methacoque, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τοπικά ερευνητικά ιδρύματα, έδειξε ότι τα μύδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλή πηγή μεθανίου. Αυτό οδήγησε σε νέες μελέτες για την απόκτηση βασικών επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που θα επιτρέψουν την πρακτική εφαρμογή αυτής της νέας χρήσης.
Μέσω αυτού του έργου ΟΤΔΑ, η Cultimer εφαρμόζει στην πράξη όσα έχει μάθει, αποδεικνύοντας την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα της χρήσης των μυδιών ως πηγής ενέργειας. Ο συνεταιρισμός υλοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να διαπιστωθεί εάν επαρκείς όγκοι της βιομάζας οστρακοειδών θα μπορούσαν να μετατραπούν σε λιπαρά οξέα, τα οποία απαιτούνται για την παραγωγή μεθανίου ως ενέργειας.
Αποτελέσματα: Το πιλοτικό εργοστάσιο πλέον λειτουργεί και μπορεί να επεξεργαστεί 50 κιλά μικρού μεγέθους μυδιών την ημέρα για να τα μετατρέψει σε μεθάνιο. Αυτό πωλείται προς το παρόν σε εξωτερικές μονάδες παραγωγής μεθανίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι καλλιεργητές οστρακοειδών δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις διοικητικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η παραγωγή μεθανίου. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, αυτή η δραστηριότητα θεωρείται ως μια πιθανή νέα δραστηριότητα που μπορεί να προστεθεί στην αλυσίδα παραγωγής προκειμένου να διαφοροποιήσει και να αυξήσει τα εισοδήματα.
50 kg μύδια παράγουν 0,63 m3 μεθανίου, ισοδύναμο με 0,75 l αερίου ή 6 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πρακτική έχει το πλεονέκτημα ότι μετατρέπει τη βιομάζα των μικρών μυδιών σε πολύτιμο προϊόν.