Το 2017 η Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Αναπτυξιακή Α.A.Ε. ΟTΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισαν από κοινού να υποβάλουν αίτημα στην Επιτροπή του Δικτύου MAB/UNESCO για την ένταξη των Αστερουσίων στο προαναφερθέν Δίκτυο. Ανέθεσε έτσι στην ένωση εταιρειών «Κων/νος Παυλίδης- NCC ΕΠΕ» την μελέτη τεκμηρίωσης η οποία απαιτείται να συνοδεύει την αίτηση, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Ειδικές Μελέτες Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΚΡΗTΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», αριθμός διακήρυξης 845/ 29-11-2017. Στη μελέτη συμμετείχε μέσω ειδικών συνεργατών του και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του αιτήματος για ένταξη των Αστερουσίων οι αρμόδιες τοπικές αρχές (Δήμοι που εμπλέκονται, Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Δασαρχείο Ηρακλείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο εγχείρημα, τόσο μέσω της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις δημοσιοποίησης και διαβούλευσης που οργανώθηκαν στην περιοχή, όσο και με τις υποστηρικτικές επιστολές τους που απαιτούνταν για την κατάθεση της αίτησης. Επίσης, ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO ήταν πολύ σημαντικός, καθώς μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της, παρείχε την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη για την άρτια προετοιμασία του φακέλου υποστήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου με την έκδοση που παρατίθεται στοχεύει καταρχήν να ενημερώσει τον τοπικό πληθυσμό των Αστερουσίων για τη σπουδαιότητα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής, που σε συνδυασμό με το πλήθος παραδόσεων, ηθών και εθίμων που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνα στα οποία στηρίχθηκε η διαμόρφωση της πρότασης για την ένταξη των Αστερουσίων στο Δίκτυο MAB/UNESCO.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
ΒΙΟΣΦΑΙΡΑΣ
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα υπήρχαν δύο Αποθέματα Βιόσφαιρας, από το 1981 το Όρος Όλυμπος και το Φαράγγι Σαμαριάς.
Η UNESCO βλέπει τα Αποθέματα Βιόσφαιρας ως ένα τεράστιο φυσικό εργαστήριο παγκόσμιας εμβέλειας, στο οποίο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζεται με την έρευνα, την εκπαίδευση, την επίδειξη, την τοπική συμμετοχή και την αειφόρο ανάπτυξη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ
& ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ
1. Συμβολή στην ελαχιστοποίηση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέσω της χρήσης οικολογικών επιστημών και επιστημών βιοποικιλότητας στη χάραξη πολιτικής και λήψης αποφάσεων.
2. Προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας.
3. Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της πολιτιστικής και της βιολογικής ποικιλομορφίας.