Ορέα Κρήτη
Χάρτες ANH

Η διαδρομή ξεκινάει από την πεδινή Ανώπολη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη θάλασσα και καταλήγει στο ορεινό χωριό Κράσι, που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ενώνει σημεία σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γραφικά χωριά και τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

Η διαδρομή εξερευνά μια περιοχή μεγάλης οινοπαραγωγικής παράδοσης στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, ξεκινώντας από τις παρυφές του Γιούχτα, του ανθρωπόμορφου ιερού βουνού των Μινωιτών και συγκεκριμένα στο πανέμορφο χωριό των Αρχανών. Στη συνέχεια περνώντας από τη Μονή Επανωσήφη οδηγεί σε μια κυκλική πορεία σε οικισμούς και χωριά ιδιαίτερου κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος, με πολλές κτηνοτροφικές μονάδες που καλύπτουν την κυριότερη κτηνοτροφική παραγωγή του Νομού.

Τα Αστερούσια όρη καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο το νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου και απλώνονται κατά μήκος της ακτογραμμής του Λιβυκού πελάγους. 
Είναι ένα ορεινό συγκρότημα με πολύ ιδιαίτερα γεωγραφικά, πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά.

Η διαδρομή καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Δίκτης, ξεκινά από το χωριό της Εμπάρου και καταλήγει στην κάτω Σύμη.

Ακολουθώντας κανείς τη διαδρομή θα βρεθεί σε μέρη μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με διαφοροποίηση του τοπίου και πολλές αντιθέσεις. 

Χ

Χ