ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ - Διαδραστικό βιωματικό σεμινάριο για αγροτοκτηνοτρόφους

Διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας “ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ”.

Πρόσκληση για συμμετοχή σε διαδραστικό βιωματικό σεμινάριο για αγροτοκτηνοτρόφους. 

 

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ υλοποιεί το διατοπικό σχέδιο συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έργο υλοποιείται από τις πέντε Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) της Κρήτης Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ (ΟΤΔ Ηρακλείου και ΟΤΔ Μεσαράς), Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ, ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ.

 

Στόχος του σχεδίου είναι η διασύνδεση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα με τον τουρισμό και κυρίως με εναλλακτικές μορφές του, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου διαδρομών από επισκέψιμες διδακτικές φάρμες στην Κρήτη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ευρύτεροι στόχοι της διαφοροποίησης της οικονομικής βάσης, της αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων και των αγροτών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής παρέβασης για συμμετοχή σε τριήμερο πιλοτικό βιωματικό διαδραστικό εργαστήριο με θέμα την ίδρυση και λειτουργία Διδακτικής Φάρμας, να υποβάλουν αίτηση. Αντίστοιχα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου είναι η κύρια εκμετάλλευση του ενδιαφερόμενου να βρίσκεται σε περιοχή που εφαρμόζεται πρόγραμμα CLLD/LEADER ή δραστηριοποιείται/προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή CLLD/LEADER των Τοπικών Προγραμμάτων Ν.Ηρακλείου και Μεσαράς (Παράρτημα Πρόσκλησης).

Το εργαστήριο θα είναι διαδραστικό, καθώς περιλαμβάνει και επίσκεψη σε υφιστάμενη ή εν δυνάμει διδακτική φάρμα σε ορεινή ή ημιορεινή περιοχή. 

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι είκοσι (20) άτομα ανά περιοχή παρέμβασης, ήτοι 40 για το Ν. Ηρακλείου, που θα επιλεγούν μέσω αξιολόγησης, ενώ απ’ αυτούς θα προκύψουν και οι συμμετέχοντες σε επίσκεψη ανταλλαγής καλών πρακτικών σε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή/και στο εξωτερικό. Πιθανή περίοδος διοργάνωσης των εργαστηρίων είναι τον Οκτώβριο του 2022. Οι ενδιαφερόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να συμπληρώσουν αίτηση και το σχετικό ερωτηματολόγιο και να το αποστείλουν στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου μέχρι την 30/9/2022 (σε φυσικό ή ηλεκτρονικό αρχείο).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά, ημέρες και ώρες γραφείου, στο τηλέφωνο: 2810753318 και στο e-mail: grivaki@anher.gr, κ. Δέσποινα Γριβάκη.

SHARE WITH

 

Δελτίο Τύπου

Υλικό – Παρουσιάσεις σεμιναρίου

Με μεγάλη επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες αγροκτηνοτρόφους ολοκληρώθηκε το τριήμερο βιωματικό εργαστήριο του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER Ν. Ηρακλείου «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», στη περιοχή παρέμβασης του Ηρακλείου.
Το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ» έχει ως στόχο τη διασύνδεση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα με τον τουρισμό και κυρίως με εναλλακτικές μορφές του, καθώς και την ανάπτυξη δικτύου από επισκέψιμες διδακτικές φάρμες στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό στόχος της προσπάθεια αυτής είναι οι διδακτικές φάρμες να γίνουν το μέσο μεταφοράς και διάδοσης της αγροτοκτηνοτροφικής παράδοσης, του τοπικού πολιτισμού, των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομίας με τα πετρόκτιστα μιτάτα, τις μάντρες, τα αγροκτήματα κ.α. και να επεκταθούν, σε όλη την Κρήτη, οι διαδρομές επισκέψιμων διδακτικών αγροκτημάτων ώστε να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση με τον τουρισμού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος βιωματικού εργαστηρίου «Επισκέψιμες Διδακτικές Αγροτοκτηνοτροφικές Φάρμες» συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές όπως:

  • Ο κ. Μ. Μανιαδάκης Ανθοκόμος & ιδρυτής του Οικολογικού Αγροκτήματος Αναγεννητικής Γεωργίας, & Μαρία Καπνιστού, Αρχιτέκτων Μηχανικός (ΕΜΠ, Αθήνα) & Αρχιτέκτων Τοπίου που ανάλυσε τον σχεδιασμό της αριτεκτονικής τοπίου σε ένα αγρόκτημα αναγεννητικής Γεωργίας και το παράδειγμα “Το μικρό σχολειό της Γης”»
  • Ο κ. Γ. Ζερβός, Διευθυντής Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «ΠΛΟΗΓΟΣ, που μίλησε για την Οικοτεχνία και διατήρηση τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής
  • Ο κ. Γ. Καλομοίρης, Πολιτιστικού Οργανισμού “ANDROIDUS Project Tank” που αναφέρθηκε στις μεθόδους προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού και παραδοσιακού αγροτοκτηνοτροφικού περιβάλλοντος
  • Ο κ. Στειακάκης Νικηφόρος, εκπρόσωπος του SFDO, μίλησε για την αναγεννητική γεωργία και τη σύνδεση με τον επαναπροσδιορισμό της παραγωγικής διαδικασίας
  • Ο κ. Π. Παπαδόπουλος Συνιδιοκτήτης OpenFarm, που παρουσίασε την Open Farm – μια πρωτοβουλία ανοικτών αγροκτημάτων και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα
  • Η κα Ε. Μαραγκάκη, Πολιτισμολόγος – Ιστορικός, εμπειρογνώμονας τοπικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε στις αξίες μας, ως μέρος της εμπειρίας των άλλων

 

Το βιωματικό εργαστήριο εμπεριέχει και επισκέψεις – μετακινήσεις ως παράδειγμα καλών πρακτικών. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν:

  • το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρχανών όπου συνομίλησαν με την κα. Μ. Σφακιανάκη, Γεωπόνος και Master Βιολογίας, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στις καινοτόμες γεωργικές πρακτικές και τον κ. Ν. Μηλιαράκη, πρόεδρο Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, για την Ανάπτυξη του Κρητικού κρασιού μέσα από τη δικτύωση,
  • το Αγρόκτημα Μελίτακες Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), του κ. Ε Βαρδάκης, όπου έγινε ξενάγηση στον χώρο του αγροκτήματος, ενημέρωση γύρω από την ιστορία του και τον τρόπο καλλιέργειάς του, τη χρήση των παραδοσιακών σπόρων, τη κυκλική οικονομία, την αναβίωση παλιών επαγγελμάτων και τη παραγωγή αγνών και ποιοτικών προϊόντων μέσα σε ένα αγρόκτημα.
  • με JEEP του κ. Ε. Αναγνωστάκης, Ιδιοκτήτης Τουριστικού γραφείου SafariClub, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στην επισκέψιμη κτηνοτροφική μονάδα του κ. Γ. Σηφάκη στα Κάτω Καρουζανά όπου έγινε συζήτηση με τον ιδιοκτήτη για τις προσκήσεις, τις δυσκολίες, αλλά και τις προοπτικές λειτουργίας ενός επισκέψιμου αγροκτήματος, μια εμπειρία από τον 1ο κύκλο του ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ που έγινε πράξη.
  • Το βιωματικό σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Αγρόκτημα ΠΕΣΚΕΣΙ στο Χαρασό, όπου ο ιδιοκτήτης: κ. Π. Μαγγανάς, διατροφολόγος και ιδιοκτήτης εστιατορίων έκανε ξενάγηση στο αγρόκτημα του με τους λαχανόκηπους, βοτανόκηπους, ελαιώνα, αμπελώνα, καρποφόρα δέντρα, σκωλυκοτροφείο – κομποστοποιητή, μελίσσια και οικόσιτα ζώα και ανάλυσε στους αγροτοκτηνοτρόφους τη βιολογική, οικολογική, εποχική, βιοδυναμική και βασισμένη στην αναβίωση παραδοσιακών πρακτικών καλλιέργεια, καθώς και μίλησε για το τελικό προϊόν και τη διασύνδεσή του με την Κρητική γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές.

 

Τα βιωματικά εργαστήρια για αγροτοκτηνοτρόφους, του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», θα διεξαχθούν και στις υπόλοιπες περιοχές παρέμβασης. Η Αναπτυξιακή ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ στη περιοχή παρέμβασης του Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει το βιωματικό της εργαστήριο 9 – 11 Νοεμβρίου 2022, ενώ η Αναπτυξιακή Μεσαράς στη περιοχή παρέμβασης της θα διεξάγει το βιωματικό εργαστήριο 21 – 23 Νοεμβρίου 2022.

Χ

ΕΤΑΙΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΜΕΣΑΡΑΣ
ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕΣΑΡΑΣ

Χ

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
& ΜΜΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΗ
ΕΤΑΙΡΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
& ΜΜΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΗ
ΕΤΑΙΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2014-2020
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΜΕΣΑΡΑΣ
ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ
2014-2020
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕΣΑΡΑΣ